Matkailuasiamies

­­­SF CARAVAN KOUVOLAN SEUTU RY                                         

MATKAILUASIAMIEHENTIEDOTE (RS 9.9.13)                                      

Ulkomaille matkaavien on tärkeää tarkastaa vakuutusturvan laajuus ja sisältö

Ulkomaille matkailevien autoilijoiden on erityinen syy tutkia vakuutusturva auton, henkilövahinkojen ja liikennevakuutusten osalta.

Miksi, no sen vuoksi, ettei tule pahoja yllätyksiä mahdollisissa vahinkotapauksissa ja ettei matkailuvälinettä tarvitse ostaa “kahteen kertaan”.

Läntisessä Euroopassa vakuutukset toimivat lähes samalla lailla kun Suomessa, joitakin asioita on kuitenkin huomioitava. Tarkasta omasta vakuutusyhtiöstäsi matkustajien turvataso, vastuuvakuutuksen tarpeellisuus, vihreä kortti ja valtakirja.

Itäinen puoli Euroopasta onkin jo oma juttunsa. Ensinnäkin on muistettava, että esim. Venäjällä liikennevakuutus toimii kuten vastuuvakuutus, eli vakuutus korvaa vain vastapuolen vahinkoja tietyin rajoituksin. Liikennevakuutus tai vastuuvakuutus ei korvaa syyllisen osapuolen kuljettajan tai matkustajan henkilövahinkoja!

Maantieteellisen alueen vaikutus kaskon voimassaoloon

Venäjällä ja monessa muussa itä-Euroopan maassa kaskovahinkojen omavastuu on moninkertainen ja varkausvahinkojen omavastuu yleensä 15 prosentista jopa 40 prosenttiin vahingon määrästä. Jos 100 000 euron matkailuväline häviää varkauden seurauksena ja kun vahingon määrä on siten 100 000 euroa, niin vakuutusyhtiö vähentää 15- 40 000 euroa korvattavasta määrästä. Näitä maita ovat Venäjän lisäksi lähes kaikki entisen itäblokin alueet, kuten esim. Baltia, Puola jne.  Sen sijaan mm. Tšekinmaan, Slovakian, Unkarin ja Kroatian kohdalla omavastuissa on jo enemmän vakuutusyhtiökohtaista hajontaa. Muista tarkastaa vakuutusturvan laajuus ja omavastuut kaikkien reitillä olevien maiden osalta ennen matkaa.

VIHREÄ KORTTI

Seuraaviin maihin vihreän kortin hankkiminen on suositeltavaa:

Alankomaat, Kroatia
, Andorra, Kypros, 
Belgia, Latvia, 
Bulgaria, Liettua, 
Espanja, Luxemburg, 
Irlanti, Malta, 
Islanti, Norja
, Iso-Britannia + P-Irlanti, Portugali, 
Italia (sis San Marino ja Vatikaani), Puola, 
Itävalta, Ranska (sis. Monaco), Kreikka, Romania, Ruotsi
, Saksa, 
Slovakia, 
Slovenia, 
Sveitsi (sis. Liechtenstein), Tanska, Tšekki, Unkari, Viro

Seuraavissa maissa vihreä kortti on pakollinen:

Albania, Makedonia (FYROM), Bosnia-Hertzegovina, Marokko,
Iran, Moldova, Israel Serbia *) Tunisia, Turkki, Ukraina, Valko-Venäjä, Venäjä

Vakuutusasiat kannattaa huomioida tarkoin, sen verran suurista maa-ja yhtiökohtaisista eroista on kysymys. Muista valtakirja. Moottoriteiden maksujärjestelmät on syytä selvittää (Itävalta, Tsekit ja Puola)

HYVÄÄ JA TURVALLISTA MATKAA KAIKILLE!